Zwembadoverkappingen: zijn ze echt nodig?

Is een overkapping voor je zwembad echt een noodzaak? Het is een vraag die sommige zwembadeigenaars zich regelmatig durven stellen. Zo’n overkapping biedt vaak wel enkele voordelen. Je kan op zwoele zomerdagen een verkwikkende plons doen in het frisse water. Maar zwembadwater kan snel vuil worden, wat een negatief effect heeft op je zwemplezier. Een pomp kan veel, maar al dat drijvend vuil zoals bladeren kunnen wel enige irritaties opwekken.

Drijvend vuil in het water

Zwembadoverkappingen zijn er in alle vormen en maten. Een goedkope manier om je zwembad af te dekken van drijvende vuiligheden is een afdekfolie. De installatie hiervan is zeer simpel en is de meest betaalbare oplossing als je naar een overkapping zoekt. Het nadeel aan zo’n afdekfolie is dat al snel de bladeren op de folie blijven liggen. Regelmatig eens proper maken is dus de boodschap en dit kan soms wel een lastige klus worden. Voor mensen met weinig tijd is dit misschien niet ideaal. Na enige tijd kunnen er zich ook algen vestigen op de folie.

Een andere, iets duurdere optie is een koepelvormige zwembadoverkapping. Deze prijzigere oplossing heeft als voordeel dat er in de herfst geen bladeren in je zwembadwater terecht kunnen komen. Dat bespaart dus al een heleboel poetswerk. Als je ervoor kiest om een grote overkoepeling te installeren, dan kun je zelfs heel het jaar door blijven zwemmen. De overkapping zorgt ervoor dat het water sneller opwarmt door de zon, en zo kun je in de lente en de herfst ook nog genieten van een aangename zwembadtemperatuur. De installatie kan je volledig zelf doen, of je kan een vakman alles voor jou laten regelen. Als je interesse hebt moet je zeker het internet eens afpluizen. Daar vind je genoeg mensen die zwembadoverkappingen aanbieden.

Wat is nu de beste oplossing voor mij?

Ben je iemand die enkel in de zomer zijn zwembroek uit de kast haalt? Of heb je niet genoeg geld voor een dure koepelvormige overkapping? Dan is een afdekzeil veruit de beste oplossing. Je kan ervoor kiezen om een zeil met bubbels aan te schaffen. Dit houdt al het drijvend vuil uit je water, en zorgt daar bovenop ook nog is voor wat warmer water. Zwem je liever vaker in het jaar? Dan is een overkapping de beste keuze. Deze vind je in allerlei vormen en maten.

Bron: zwembad-overkapping.com