Sfeerverwarming in uw tuin met een Vuurschaal of vuurkorf

Niet alle zomernachten zijn even warm. Vuurschalen en vuurkorven zijn relatief goedkope en sfeervolle manieren om je terras te verwarmen. Vuurkorven en vuurschalen zijn ijzeren manden en schalen waarin je veilig houtblokken kunt verbranden. Het gebruik van een vuurkorf komt het dichtst bij het stoken van een echt kampvuur. Een kampvuur maken is op veel plekken verboden. Door het gebruik van vuurschalen of korven kun je toch een sociale plek creëren waar je samen met vrienden en familie omheen kunt zitten.

Verschillende soorten, maten en vormen

Vuurschalen en vuurkorven komen in verschillende vormen, maten en prijscategorieën. Sommige korven zijn weinig meer dan een metalen mand, maar er zijn ook modellen waarop je zelfs kunt barbecueën. Vanuit praktisch oogpunt is het handig om een korf uit te zoeken die een plaat heeft die de as opvangt. Bij een vuurschaal heb je het probleem met de as trouwens niet, omdat een schaal gesloten is, in tegenstelling tot de traditionele korf. Welke korf of schaal u kiest heeft ook met je smaak te maken. Hou je van traditionele vuurkorven of staat een strakke en moderne schaal misschien wel veel beter in je tuin? Misschien heb je de korven alleen maar nodig voor een eenmalig feestje. In dat laatste geval is een simpel, goedkoop model meer dan voldoende. Vergeet ook niet om hout(snippers) te kopen die geschikt zijn voor in een vuurkorf. Het beste kun je geperste houtvezel of droge houtblokken (zonder hars) nemen. Let er ook op dat het hout schoon en ongelakt is in verband met overmatige rookvorming.

Je vuurkorf op een veilige manier gebruiken
Het is belangrijk dat je de vuurkorf op een vlakke, stabiele en niet brandbare ondergrond plaatst zodat deze niet om kan vallen. Eventueel kun je er ook nog een bodemplaat of een barbecuemat onder plaatsen zodat as en houtresten veilig worden opgevangen. Ook moet je erop letten dat er voldoende ruimte om de vuurkorf heen is en voorwerpen die gemakkelijk vlam vatten zij weggehaald. Zet een vuurkorf bijvoorbeeld nooit in de buurt van een schuur.  Het aansteken van het vuur met brandbare stoffen zoals benzine of spiritus wordt vanuit veiligheidsoverwegingen ten zeerste afgeraden. Gebruik aanmaakblokjes, kranten of paraffine dan is de kans op ongelukken vele malen kleiner. Zorg er ook voor dat je blusmaterialen in huis hebt, bijvoorbeeld een blusdeken of een schuimblusser. Als er dan iets misgaat kun je het vuur in de korf in ieder geval gemakkelijk doven.

 
Sfeerverwarming