Sfeer en warmte in uw tuin met de geschikte tuinhaard

Onze achtertuin begint meer en meer de vorm van een extra leefruimte aan te nemen. Op mooie zomeravonden zitten we het liefst tot laat in de avond buiten, gezellig met het gezin, vrienden of familie. Helaas koelt het in Nederland ’s avonds snel af. Door een tuinhaard, ook wel sfeerhaard of houtkachel genoemd, aan te leggen blijft je terras op deze momenten warm en sfeervol. Een tuinhaard kan natuurlijk ook worden ontstoken op mooie maar vrij koele dagen in het vroege voorjaar of de herfst. Je kunt dus meer maanden genieten van je tuin. Los daarvan staat een tuinhaard natuurlijk ook gezellig. Je terras zal een compleet andere uitstraling krijgen.

Materiaalsoorten
Veel haarden worden gemaakt van cortenstaal. Deze staalsoort krijgt met de tijd een roestbruine kleur, die niet alleen karakter geeft aan de haard maar deze ook beschermt tegen corrosie. Cortenstaal wordt vaak gebruikt voor de constructie van bruggen en is praktisch onverwoestbaar. Als de roestbruine kleur je niet zo aanspreekt kun je ook kiezen voor een stalen haard met een zwarte coating. Hou er wel rekening mee dat deze coating zo af en toe met een spuitbus bijgewerkt zal moeten worden. Door de hitte kan op sommige plekjes de coating een beetje loslaten. Mooi is het wel. Een duurzamere optie is een haard van RVS, oftewel “roestvrij staal”. RVS  beschadigt, bij goed onderhoud, niet zo snel en zal uiteindelijk een blauw-achtige kleur krijgen. Voor een subtieler resultaat kun je kiezen voor de verwerking van je tuinhaard in een schanskorf muur. De hoogte en lengte van de muur zijn vaak aan te passen aan je eigen wensen. Er zijn overigens meer materiaalopties mogelijk, zoals beton of gietijzer. Controleer in ieder geval of het materiaal van je haard de hoge temperaturen aankan.

Waar moet je nog meer opletten?
Als je een tuinhaard aansteekt ontstaat er as en roetvorming. Dit weer verwijderen kan een tijdrovende klus zijn. Het beste kun je hier bij de aanschaf van de haard al rekening mee houden. De ene haard is makkelijker schoon te maken dan de andere. Het kan ook interessant zijn om voor een tuinhaard te kiezen met een barbecue rooster. Zo gebruik je je haard zeker weten vaker en hoef je niet een aparte barbecue aan te schaffen. Informeer bij de aanschaf ook naar de accessoires die bij je tuinhaard horen. Hierbij kun je denken aan vonkenvangers en houtopslagtorens, maar ook gereedschappen zoals een borstel, tang en pook.