Hedendaagse trends in vloertegels

In het verleden was het design van vloertegels vaak volgend aan de kleuren en uitstraling van de belangrijkste interieurtrends. Natuurlijk is het vandaag de dag ook nog steeds van belang dat er een samenhang bestaat tussen interieurdesign en materialen waarmee de ruimte kan worden afgewerkt. Maar een belangrijk verschil hierbij is dat de ontwerpers van wandtegels en vloertegels tegenwoordig meer voorop lopen en zelfs trendsettend kunnen zijn. Enerzijds doordat de technische productiemogelijkheden enorm zijn toegenomen maar zeker ook omdat het belang van zich onderscheiden steeds belangrijker wordt. De consument zoekt naar individualiteit in een eigen ontwerp en producten die dat ondersteunen. In dit geval heeft zich dat vertaald naar een grote diversiteit in kleurtinten, decorprints en formaten van vloertegels in de woonkamer of andere ruimtes die het ontwerpen van uniek legpatronen mogelijk maken. De onderstaande trends zijn enkele voorbeelden van deze ontwikkeling die een individueel design voor thuis mogelijk maakt.

Vloertegels met grijze tinten

Niet echt een nieuwe kleurtint maar omdat de grijze kleur passend is bij vele interieurstijlen, blijft deze onverminderd populair. Dat is mogelijk omdat de tint nuances zich blijven vernieuwen, net zoals de wijze van de afwerking van het oppervlak en de decors op de tegel. Wordt dan ook veel toegepast bij houtlooktegels met een verouderde en gebruikte look of ten behoeve van een greywash effect. Andere nog steeds populaire afwerkingen zijn de betonlook, keramisch (natuur)steen en de antraciet tinten.

Geometrische vormen

Met geometrische vormen kunnen prachtige tegeldecors worden samengesteld die een bijzonder fraai aanvulling zijn op het interieur. Soms in combinatie met betegelde wanden of juist enkel als decor op wand of vloer om een decoratief en sprekend effect te verkrijgen. De tegelvorm zelf speelt hierbij ook een belangrijke rol, de tegel zelf kan bijvoorbeeld een zeshoekige vorm hebben maar het kan ook een vierkante vloertegel zijn met een afbeelding van een zeshoek. Afhankelijk van de weergave van geometrische vorm kunnen er ook 3D effecten ontstaan die de vloertegels echt diepte lijken te geven. Overigens zijn ook de meer vloeiende symmetrische vormen inmiddels als decoratie herontdekt zodat er afhankelijk van de interieurstijl altijd een bijpassend decor te vinden is. De geometrische tegelvorm wordt ook toegepast bij het leggen van een vloer met twee verschillende soorten vloertegels. Een houtlooktegel als keramisch parket die op maat passend wordt gesneden met een hexagonaal tegelvorm die voor een bijzonder effect zorgt bij het aankleden van de ruimte.

Texturen op de vloertegel

Een geheel nieuwe tegeltrend is het interpreteren van stoffen en texturen op het tegeloppervlak. Fijne weefsels die een badkamer een zijdezacht uiterlijk geven of juist de meer ruwe lijnen van grove stof, die de vloer of wand van de woonkamer op een aantrekkelijke wijze decoreert. Er wordt veel gebruik gemaakt van combinaties tussen de verschillende vormen en decors van de tegels. Dit biedt ook mogelijkheden voor het betegelen van een uniek en geheel eigen decor bijvoorbeeld in de vorm van een vloerkleed. Passend onder de eettafel inclusief de stoelen geeft dit een mooi afgebakend geheel en een aantrekkelijk detail van vloerbetegeling. Een aantal verschillende fabrikanten hebben deze vloertegels inmiddels in het assortiment opgenomen. Zoals in het begin al aangegeven doen zij dit ieder echter wel op hun geheel eigen wijze, zodat ook hier een uitgebreide mogelijkheid ontstaat voor de gewenste individuele styling.