Geef sfeer aan uw tuin met de juiste tuinverlichting

Verlichting geeft sfeer aan je tuin en in de zomer kun je met goede verlichting lekker lang buiten zitten. Het type verlichting dat je kiest heeft te maken met de plek die je wil verlichten en of je de verlichting aan een wand of schutting wil plaatsen of juist niet. Ook heeft sommige buitenverlichting een sensor en werken anderen op zonne-energie. Vaak heb je bij het aanleggen van tuinverlichting ook nog accessoires nodig. Niet iedere huis heeft standaard buitenstopcontacten en je moet ook niet vergeten om bij je lamp een peer te kopen met een passende fitting.

Buitenverlichting met sensor

Buitenverlichting met sensor wordt meestal geplaatst bij een oprit of een carport. Op het moment dat de sensor registreert dat er een auto aankomt spring het licht automatisch aan. Zodra er geen activiteit meer wordt waargenomen gaat het licht ook automatisch weer uit. Op deze manier is het gemakkelijker om je auto te parkeren. In de meeste gevallen worden in dit geval meerdere spots in de grond of een enkele spot aan de muur bevestigd. Verlichting met sensor kan ook helpen bij het beveiligen van je huis. Als er een licht aanspringt op het moment dat iemand je huis nadert kan dit afschrikkend werken. Bij dit type buitenverlichting wordt vaak gebruik gemaakt van wit, fel licht.

Sfeerverlichting
Veel mensen kiezen ook voor sfeerverlichting in hun tuin. Door bijvoorbeeld sokkellampen langs een tuinpad te plaatsen krijgt je tuin ’s nachts meer diepte en sfeer. De kleur van dergelijke lampen is meestal een stuk warmer en zachter dan bij bijvoorbeeld sensorverlichting het geval is. De meeste sfeerverlichting bevat een dimfunctie, zodat je zelf in kunt stellen hoe fel je lamp schijnt. Dit type verlichting komt in allerlei varianten. Het design draagt bij aan de uitstraling van je tuin. Voor het creëren van sfeer en een speels effect worden vaak verschillende soorten verlichting door elkaar gebruikt. Zo zou je bijvoorbeeld verschillende sokkels in de grond kunnen plaatsen, en wandlampen aan de muur.

Solarverlichting
Solarverlichting is verlichting op zonne-energie. Het grote voordeel van verlichting op zonne-energie is dat je ook een lamp kunt plaatsen als er geen stroomnetwerk voor handen is. Bij de meeste lampen zit het paneel in de lamp gemonteerd, maar sommige lampen hebben een apart paneel dat in de zon moet worden geplaatst. Solarverlichting is milieuvriendelijk en goedkoop, omdat je geen gebruik maakt van het stroomnetwerk. Een nadeel is dat er minder lichtopbrengst is op donkere dagen.