De geschikte kachel voor je inrichting uitzoeken

Het uitzoeken van een kachel of haard is geen gemakkelijke klus. Er is een enorm aanbod aan verschillende modellen wat het er niet makkelijker op maakt.

Allereerst is het verstandig om een keuze te maken tussen een houtkachel, gashaard, open haard of pelletkachel. Laatstgenoemde is relatief nieuw, maar wordt steeds populairder door haar schone verbranding en hoge rendement.
Zoek je naar een kachel/haard die werkelijk voor warmte zorgt en een goed rendement kan bieden, dan valt de open haard in ieder geval af.

Vrijstaand, inbouw of hangend

Van zowel de houtkachels als gashaarden is het mogelijk om voor een vrijstaand of inbouwmodel te kiezen. Het hangt er dus maar net vanaf wat je in je interieur vindt passen en waar je uiteraard ruimte voor hebt. Inbouwmodellen nemen al snel de nodige ruimte in, terwijl een vrijstaand model in vrijwel elk formaat te verkrijgen is. Een inbouw kachel heeft daarentegen wel weer een strakke en luxe uitstraling.

Je kunt natuurlijk ook altijd nog kiezen voor een hangend model, wat erg handig is indien je weinig ruimte op de grond hebt in je woonkamer. Logischerwijs hebben deze modellen enkel de mogelijkheid om een boven aansluiting op aan te sluiten.

Vermogen en rendement

Heb je een relatief kleine ruimte die de kachel moet verwarmen, dan heb je vaak al genoeg aan een exemplaar met 1-5 kWh vermogen. Is de ruimte echter middelgroot tot groot, dan is het verstandig om te kijken hoeveel vermogen je precies nodig hebt. Je kunt er vanuit gaan dat je voor een ruimte tussen de 120 en 160 m³ ongeveer 7-8 kWh aan vermogen nodig hebt. Dit geldt echter voor goed geïsoleerde huizen. Is je huis redelijk tot slecht geïsoleerd, dus geen isolatie of dubbel glas, dan is een vermogen van 10 tot 12 kWh nodig.

Voor een goed geïsoleerde woning met een ruimte van 200 m³ is zo’n 9,5 kWh nodig, terwijl dit bij slechte isolatie om en nabij de 15 kWh is.