6 grote Dos en Don’ts van het inrichten van een kleiner huis

Kleine huisjes zijn natuurlijk niet allemaal zo mooi als op instagram, niet zo gemakkelijk en luchtig om in te wonen. U dient niet alleen uit te zoeken hoe u de spullen van een heel huis in een ruimte van 100 vierkante meter of minder kunt plaatsen, maar u moet ook zorgen dat het er goed uitziet.

1. Opschalen in een klein huis

Als het gaat om het versieren van je kleine huisje of kleine ruimte, is minder meer.

“In een kleine ruimte vinden we bijna altijd dat het hebben van een enkel groter item in plaats van verschillende kleinere opties meestal aantrekkelijker is. “Het vermindert visuele rommel en houdt een gebied luchtig en open.”

In plaats van een set van zes wijnglazen op je aanrecht te laten zien, is het verstandiger om een karaf of te laten zien en de glazen vervolgens in een kast te organiseren.

2. Koop nooit iets tenzij je het echt nodig hebt

We zijn allemaal schuldig aan het kopen van iets waarvan we denken dat we het zullen gebruiken, maar eigenlijk niet. Weet je, die mooie gietijzeren pan die je had gekocht toen je ervan overtuigd was dat je de volgende Gordon Ramsey zou worden? Of de IKEA-boekenkast die je twee jaar geleden hebt gekocht en die nog steeds in de doos zit? Hé, het gebeurt!

Die impulsaankopen zijn misschien geen probleem als je een prachtig appartement met twee slaapkamers hebt, maar het kan wel wat rommel creëren in een klein huis.

Maak zo efficiënt mogelijk gebruik van de ruimte waardoor je ook een leuke kleine hoekbank kunt plaatsen in plaats van losse meubels neer te zetten zodat je meer zitplaatsen heb in een kleine ruimte. Wij weten wel een mooi overzicht met bankstellen welke perfect in een kleine ruimte passen!

Als je het bouwt, zul je het vullen. Plaats geen planken en kasten, tenzij je zeker weet dat je ze nodig hebt, anders maak je ze rommelig en wil je dingen kopen waarmee je ze kunt vullen. Wacht tot je enige tijd in je huis woont voordat je onnodige opslagruimte toevoegt. Mocht je het bankstel bijvoorbeeld tegen een muur aanzetten kun je hier boven wel enkele planken plaatsen maar let op dat het totaal aanzicht van de kamer niet te druk wordt.

Als je niet zeker weet of je het meubilair of accessoire in kwestie daadwerkelijk zult gebruiken, slaap er dan een nachtje over maar koop het niet meteen!

3. Gebruik een lichter kleurenpalet

Gebruik witte of lichte kleurenverf op uw muren. In lichte kleur geverfde muren kunnen ook uw oog naar een bepaald leiden, waardoor u ruimte in uw ruimte krijgt.

4. Blokkeer ramen niet

In een klein huis zijn er maar zo veel opties voor meubelplaatsing. Maar, indien mogelijk, vind – of beter nog op koop maat gemaakt meubilair en accessoires wat bijvoorbeeld rond uw ramen verwerkt kan worden. Heeft u het wel eens gezien? Mooie witte plankjes naast het raam met van die kleine plantjes erop?

Natuurlijk zijn deze ruimtes verre van ruimtelijk, dus het plaatsen van je meubels op een paar centimeter afstand van je raam is een goed compromis.

5. Zoek stukken met dubbele functie

Alleen omdat uw ruimte klein is, wil nog niet zeggen dat het niet stijlvol kan zijn. Voor een piepklein huis met een vuistslag, neem je meubels en accessoires mee die qua vorm en functie met elkaar trouwen.

Accenten zoals archiefkasten en schoenenrekken kunnen schitterend zijn in een kleine ruimte. Als u design stukken in uw kleine huis wilt brengen, overweeg dan stijlvolle items welke multifunctioneel zijn.

6. Vergeet niet om verticaal te denken.

Een klein huis verfraaien? De enige manier om te gaan is omhoog. Verticaal ontwerpen creëert niet alleen de illusie van een schone, overzichtelijke ruimte, maar het kan gasten ook doen denken dat uw huis groter is.

Maak gebruik van de ruimte onder je bed en bank en installeer een hangende pannenlap in je keuken.

Zo zijn er vele kleine maar toch simpele manieren om het ideale interieur/ huis te creëren.